halsobyran nyhetsbrev
  • Om oss

Livets krydda är nyfikenhet och upptäckarlusta...

Herregud så många järn du har i elden, pysslar du med alla typer av verksamhet? Från det ena till det andra. Ja, uttrycken är många när jag möter människor som undrar vad jag gör, och SÅ får de tycka, men för mig finns det en röd tråd i mitt företagarliv.

Det startade för drygt sjutton år sedan, utgångspunkten var att arbeta salutogent, med friskfaktorer i stället för att vårda någon med de ca: 45 000 olika diagnoser som finns beskrivna, och som traditionell skolmedicin oftast behandlar symtomatiskt. Skolmedicinen är oerhört kompetent och enastående, men missar ibland helheten eftersom den har blivit så oerhört specialiserad.

Förhållningssättet att arbeta proaktivt å ena sidan och diagnosinriktat å andra sidan skiljer sig i hög grad.

På Hälsobyrån ser vi oss om efter verktyg som underlättar för individen. Redskap för att stärka friskfaktorer, så att våra kunder ska öka friskhet och välbefinnande.

Vi är övertygade om att man kan må bra, även med kroniska diagnoser, och att man genom förändringar (ofta ganska små) kan öka hälsokapitalet för att bli den friskaste och piggaste versionen av sig själv.

Ibland brukar jag påstå, att - DU är summan av hur dina 80 000–100 000 miljarder celler mår. Låter ganska prilligt, eftersom jag inte kan veta hur mina celler mår!?! Men jodå, det kan vi.

Sällan är vår kropp etthundra procent frisk och att varje cell är på tårna! Men det är också så att kroppen är hundra procent sjuk, eller icke fungerande. Så i vårt förhållningssätt ingår att se kropp & själ som en helhet och att ge vård, råd och coachning utifrån att se helheten.

Kroppens rätta hjärna sitter i buken. Kroppen fungerar utifrån det bränsle du skickar in. Vår arbetsvardag rymmer bland annat näring, cirkulation och syresättning.

Kost och näring har alltid funnits med i Hälsobyråns verksamhet. Dels genom ett viktminsknings och livsstilskoncept – där komplexa svårigheter kommer in, vi äter inte bara för att inta näring.

Det var under åren som sjuksköterska i försvaret som min hälsohimmel förändrades i takt med att jag vidareutbildad mig inom flera olika områden. Med vidareutbildning i beteendemedicin, hälsoprofilbedömning och idrottsmedicinsk utbildning vaknade mitt intresse för att arbeta med livsstilsfaktorer och individens egna val. Eller som Tommy Ljusenius säger i en av sina böcker - Du mår som du förtjänar.

Föreningen för Integrativ medicin för legitimerad personal anordnade ett mycket spännande seminarium. Medverkande var bland annat distriktsläkaren Anders Pettersson och Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen. Debatten handlade om den dom som Pettersson blev frikänd ifrån (efter tio år), för att han kombinerat skolmedicin med alternativ behandlingsform.

Sverige har annan lagstiftning, när det gäller integrativ vård än andra länder i Skandinavien och Europa! Personligen tror jag att det ligger i tiden nu att förändra även i Sverige. Norge har en spännande modell, som skulle passa här också.
Ortomolekylär medicin (läran om vitaminer och mineraler), har mindre än hundra års forskning bakom sig och ett Tyskt lab. I Bayern, har de senaste sjuttio åren forskat i ämnet.

Har ni hört att medicinsk yoga, är en av de tidigaste behandlingsalternativen som ges på hjärtintensiven på Danderyds sjukhus för patienter med förmaksflimmer? Många behöver läras sig det yogiska andetaget för att hjärtat ska göra sitt arbete utan elkonverteringar och livslång ”råttgiftsbehandling”.  

Och nu måsta jag sänka rösten och viska B e m e r - en fysiologisk vaskulär terapi  = friskvårds utrustning, med åtta minuters program, motionerar dina celler som om du gått en 12 TILL 15- timmars promenad.
D e n kommer snart att finnas i varje hem i varje säng och på alla arbetsplatser.

NU kommer jag att kombinera teori och praktik – det fröet kanske också kommer från försvaret, alla som har gjort militär utbildning, minns att teorierna befästs genom praktiken. Praktiken kommer att hållas i Lustgården och innefattar bageri, cateringkök och konferens/aktivitetsloge. Där kan bara fantasin sätta gränser för vad som kan hända!

Jag upprepar en mammas ord till sin son:
Lova mig en sak  - dö inte nyfiken!

//Lena Svedevall
Sjuksköterska & Hälsostrateg /Hälsocoach

TELEFON:           070-689 79 73
ADRESS:          Kyrkgatan 43
Previa 4;e våningen
831 31 Östersund
MAIL:    lena@halsobyran.nu